luni, 31 martie 2014

Testul 12 - pregătire pentru evaluarea naţională

Testul 12 - 24 de puncte

B. Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 de rânduri), în care să caracterizezi personajul fata moşneagului din fragmentul de basm citat la testul anterior.      12 puncte
În compunerea ta, trebuie: 
- să precizezi două mijloace de caracterizare a personajului ales; 
- să ilustrezi două trăsături ale personajului cu exemple adecvate, selectate din fragmentul citat; 
- să ai un conţinut adecvat cerinţei; 
- să respecţi limitele de spaţiu indicate. 

Vei primi 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei - 1 p.; coerenţa textului - 2 p.; registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului - 2 p.; ortografia - 3 p.; punctuaţia - 2 p.; aşezarea corectă în pagină, lizibilitatea - 2 p.)

9 comentarii:

  1. Fata mosneagului este prezentata de autor , dar se prezinta si singura prin faptele ei , ea este caracterizata de autor ca un personaj pozitiv .
    Fata mosneagului era foarte credincioasa si harnica .
    Ea voia sa se duca cu orice pret la slujba . Ea se impartaseste repede iar dupa ce sa impartaseste se duce acasa si incepe sa faca de mancare.
    Baltateanu Razvan

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata mosneagului era foarte credincioasa si harnica.Ia vroia sa se duca la sfanta slujba de la biserica , dar avea foarte multa treaba de facut si pana la urma sa dus la sf. slujba la biserica si sa intors chiar dupa terminarea ei,si a putut termina si treaba ce o avea in gospodarie si mancarea care trebuia sa o faca.
    Dobromir Ionut

    RăspundețiȘtergere
  3. Fata mosneagului este unul dintre personajele care se desprind din fragmentul basmului ”Nu canta, baiete!”, cules de D. Furtuna. Ea este prezentata intr-o imprejurare interesanta din viata sa: momentul in care se deghizeaza intr-o craiasa pentru a ajunge la biserica. Fata mosneagului este o fata saraca, simpla.
    Trasaturile fizice si morale ale acesteia sunt conturate cu ajutorul mijloacelor de caracterizare directa si indirecta.
    In primul rand, fata este caracterizata in mod direct de catre narator, atribuindu-se adjectivele ”urgisita si necajita”. ”Biata copila” ducea o viata trista deoarece trebuia sa le indeplineasca poruncile babei si odorului ei.
    In al doilea rand, fata mosneagului este caracterizata indirect prin faptele sale. Ea tine cu tot dinadinsul sa participe la slujba de la biserica, chiar daca baba si ”odorul” sau nu ii permiteau. Copila se deghizeaza,cu ajutorul nucusorilor fermecati, intr-o craiasa. Cand ajunge la biserica ii cucereste inima feciorului de imparat. Desi putea sa ramana cu acesta, fata a ales sa se intoarca acasa, la treburile ei obisnuite. Acest fapt dovedeste ca avea un suflet bun si era perseverenta in ceea ce facea.
    Mediul de viata o prezinta indirect ca fiind o fata simpla, saraca, de la tara.
    In concluzie, fata mosneagului este personajul principal si pozitiv al fragmentului. Ea este exemplul omului necajit, dar bun, care tine cu orice pret sa isi atinga scopul in a fi un bun crestin, acela de a merge la slujba.

    -T.A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai bune compunere :)))

      Ștergere
    2. Ms mult k e foarte buna...m-a ajutat multe idei la compunerea mea

      Ștergere
  4. M-ai ajutat mult cu aceasta compunere. :) Mersi pentru ca ai postat-o.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt clasă. A 6 dar mă ajutat nespus de mulr

    RăspundețiȘtergere